Euro posílilo díky dohodě o pomoci Řecku

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. března (ČTK) - Euro dnes posílilo díky čtvrteční dohodě eurozóny o mechanismu finanční pomoci zadluženému Řecku. Kurz jednotné evropské měny vůči dolaru tak překročil 1,35 USD poté, co se minulý týden propadl až na desetiměsíční minimum pod 1,33 USD.

Trh nyní zajímá, jaký bude výsledek prodeje nového sedmiletého dluhopisu řecké vlády. Minulý týden se eurozóna dohodla, že Řecko se musí nadále ucházet o peníze na finančních trzích, pokud to však nepůjde, musí uzavřít dohodu o pomoci s Mezinárodním měnovým fondem, k níž se připojí i partneři ze zemí eura. Nový dluhopis by měl podle zdroje agentury Reuters přinést zhruba pět miliard eur.

"Lidé čekají, jaký to bude mít úspěch," uvedl analytik Sebastien Galy ze společnosti BNP Paribas. "Pokud to půjde dobře, kurz eura vůči dolaru stoupne," dodal. Upozornil, že euro by mohlo vystoupit až k 1,36 USD, ačkoli tato úroveň by podle něj nebyla udržitelná a mohla by být dobrou příležitostí pro prodej eur.

Kolem 15:30 SELČ euro vůči dolaru posílilo o zhruba 0,3 procenta na 1,3450 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,3506 USD. Vůči japonskému jenu se kurz eura zvýšil o 0,4 procenta na 124,55 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK