Burza v Praze oslabila, nedařilo se Komerční bance

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Akcie na pražské burze na začátku nového týdne při nízké aktivitě otočily směr a oslabily. Hlavní index PX přišel o 0,52 procenta na 1204,4 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

Ani evropské akciové trhy se neudržely v plusu. "Podobně jsou na tom i ostatní burzy v regionu i v západní Evropě, kde indexy sráží dolů především bankovní tituly. Tento vývoj jsme dnes ostatně sledovali i na parketu pražské burzy, když o dvě procenta oslabily akcie Komerční banky," uvedl analytik tohoto finančního ústavu Josef Němý. Komerční banka narazila na denní maxima poblíž 3960 Kč a po zbytek dne se postupně propadala až na závěrečných 3851 Kč.

Naopak rakouská Erste Bank čtvrt procenta přidala a končila na 787,60 Kč.

V rámci energetického sektoru se dnes dařilo akciím těžební společnosti NWR, které si připsaly 0,14 procenta na 215 korun. Polepšil si také Unipetrol, připsal si 0,37 procenta a končil nad 157 korunami. Naopak energetický gigant ČEZ odepsal bezmála půl procenta na 894,90 Kč.

Nejvíce však dnes propadly akcie mediální skupiny CME, a to o 3,72 procenta na 552 korun. Na opačném pólu se s dvouprocentním ziskem ocitla technologická firma KIT Digital, která dnes uzavírala na 245 korunách.

Celkový objem obchodů v systému SPAD dosáhl 950 milionů korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,5 miliardy korun. Značná část objemu podle Josefa Kohouta z Patria Finance protekla až v závěrečné aukci a většina titulů registrovala spíše prodejní zájem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK