Ruský rubl ani akcie na teroristický útok prakticky nereagovaly

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. března (ČTK) - Ruský rubl ani ceny ruských akcií na teroristický útok v Moskvě prakticky nereagovaly. Rubl v první reakci na sebevražedné útoky ve dvou stanicích moskevského metra vůči eurodolarovému koši sice oslabil až na 34,43 RUB, reakce ale byla krátkodobá a později se kurz vrátil na 34,14 RUB. Za celý den se tak prakticky nezměnil a zůstává jen asi 20 kopějek od 14měsíčního maxima.

"Počáteční reakce (na výbuch náloží) byla negativní, rychle ale odezněla," poznamenal dealer finančního ústavu MDM Michail Spolochov. Rubl podle něj v tuto chvíli nemá důvod k oslabení, důležitý je pro něj vývoj ekonomiky. Část dealerů ale připouští, že v dlouhodobém výhledu by se mohl tento čin nějak projevit.

Ještě lépe na tom dnes byla moskevská akciová burza. Ta se nenechala teroristickými útoky ovlivnit vůbec a pokračovala ve vytrvalém růstu. Její hlavní index RTS tak o 2,09 procenta zpevnil a uzavřel na 1551,57 bodu. Obchodníci k tomu dodávají, že útoky nejsou novým fenoménem, s terorismem už se totiž Moskva setkala.

V moskevském metru se dnes během ranní špičky odpálily dvě sebevražedné atentátnice, zřejmě napojené na povstalce z Kavkazu. Teroristický útok si vyžádal 38 obětí, zraněno je více než 60 lidí.

Analytici upozorňují, že jak na kurz rublu, tak na akcie mají vliv hlavně komoditní trhy. Ruská ekonomika je závislá na vývozu nerostných zdrojů, zvláště ropy. A právě cena ropy se nyní drží vysoko a má tendenci k dalšímu růstu. Během dneška cena americké lehké ropy WTI vzrostla skoro o tři procenta a je vysoko nad 82 dolary.

"Ruský akciový trh je více než stabilní, stejně tak rubl. To není první výbuch, s kterým se Moskva setkala. Lidé budou dychtit po podrobnostech (těch explozí), ale první reakce na výbuchy je žádná reakce," uvedl makléř moskevské pobočky Citi Anatolij Darakov. Terorismus ignorovaly také trhy v západní Evropě i jinde ve světě.

Dealeři také uvádějí, že euro i dolar vůči rublu v posledních dnech až příliš oslabily, takže pokud bude rubl svůj dosavadní růst korigovat, pak je třeba hledat příčiny i v tom, že až do té doby prudce zpevňoval. "Je to psychologický moment, postoj (vůči rublu) už byl dost negativní, takže ta první reakce je pochopitelná," řekl dealer v jedné z ruských bank, kterého cituje agentura Reuters.

Spolochov z MDM nevylučuje, že negativní reakce se ještě dostaví, záležet prý bude na tom, jak se bude situace vyvíjet v dalších dnech. Je i možné, že část zahraničních investorů do konce týdne některé investice buď omezí, anebo odčerpá. Pokud se ale ceny ropy udrží kolem 80 dolarů, pak má rubl předpoklad k dalšímu zpevnění, myslí si experti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK