Volksbanken má podle KPMG mnohem menší hodnotu, než se uvádělo

29.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 29. března (ČTK) - Hodnota rakouského finančního ústavu Österreichische Volksbanken, který se delší dobu potýká s vážnými problémy, je zřejmě mnohem nižší, než se dosud uvádělo. Napsal to dnes rakouský list Der Standard, který se odvolává na zprávu auditora KPMG. Ten hodnotu banky vyčíslil na zhruba 649 až 761 milionů eur (asi 16,5 až 19,3 miliardy Kč).

List napsal, že KPMG vypočítala orientační hodnotu ústavu pro potřeby managementu, který si najal banku Lazard, aby posoudila možnosti vstupu investora do Volksbanken. Představa managementu je taková, že investor z vnějšku by v bance buď převzal podíl, případně by koupil část jednotlivých součástí banky, anebo součásti celé.

Rakouská média většinou stanovovala hodnotu Volksbanken minimálně na dvě miliardy eur, horní hranici média stavěla až na 2,5 miliardy eur (asi 63,6 miliardy Kč).

Agentura Reuters uvedla, že banka by se mohla zbavit například ztrátové součásti Investkredit, která se zaměřuje na poskytování služeb korporátní klientele. V úvahu připadá i prodej další ztrátové součásti Europolis, která se věnuje realitnímu trhu, anebo ústavu Volksbanken International. Ten působí ve východní Evropě a loni se udržel v zisku.

Zhruba 58 procent akcií Österreichische Volksbanken vlastní regionální družstevní banky v Rakousku. Německá družstevní skupina DZ Bank má dalších 25 procent, asi deset procent připadá na jednu z firem ze skupiny německé zajišťovny Munich Re, zbytek patří další rakouské družstevní bance RZB. Ta je mateřskou společností banky Raiffeisen International.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK