HN a MfD: ODS slibuje vracení DPH a daňové prázdniny

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Občanští demokraté by chtěli po volbách prosadit, aby se DPH vracela z nevymožitelných faktur, jednoroční daňové prázdniny pro malé živnostníky za vytvoření pracovního místa či splatnost faktur ze strany státu a samospráv do 30 dní. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN) a Mladá fronta Dnes. Návrhy na podporu podnikání, jehož hlavní body mají noviny k dispozici, představí ODS ve středu.

Dnes musí podnikatel zaplatit státu DPH i z faktur, které se ukážou jako nedobytné. Nově by mohl u pohledávek za firmami v konkurzu, až tři roky do minulosti, dostat daň zpátky. Ministerstvo financí, které se chystá tento návrh předložit ještě úřednické vládě, odhaduje, že toto opatření vyjde stát na několik miliard. Návrh ODS je ještě radikálnější - věřitelé by si mohli nárokovat zpátky DPH už u pohledávek šest měsíců po splatnosti, píše MfD.

Podle HN by změna placení DPH, jak o něm ODS uvažuje, způsobila výpadek v příjmu státu ve výši zhruba 20 miliard Kč a občanští demokraté by jej chtěli pokrýt zisky polostátní společnosti ČEZ.

Dalším bodem programu ODS jsou roční daňové prázdniny pro drobné řemeslníky, kteří vytvoří aspoň jedno pracovní místo na dva roky. Mohli by si je vybrat ve čtyřletém období. Stát by tak podle odhadů občanských demokratů přišel asi o 300 milionů korun.

ODS chce ale podnikatelům slíbit víc. V dvanáctibodovém programu se hovoří mimo jiné i o posunutí hranice malých firem. Za ty se nyní považují společnosti do 25 zaměstnanců. "Chtěli bychom tu hranici posunout výš. Třeba na 50 zaměstnanců, řekl HN lídr severomoravské kandidátky ODS Pavel Drobil.

Mezi dalšími body je také mimo jiné návrh na splatnost faktur ze strany veřejného sektoru do 30 dnů nebo zachování zrychleného odepisování majetku.

vrk

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK