Průmyslová výroba po roce klesla, nezaměstnanost se nezměnila

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. března (ČTK) - Průmyslová výroba v Japonsku v únoru ve srovnání s předchozím měsícem klesla o 0,9 procenta a zaznamenala pokles poprvé za rok. Důvodem byla hlavně slabá poptávka po dopravním a telekomunikačním vybavení. Míra nezaměstnanosti však zůstala na lednových 4,9 procenta.

Analytici pokles výroby očekávali kvůli oslavám Lunárního nového roku v Asii, které snížily poptávku v regionu a přiměly některé firmy omezit výrobu. Výroba se však podle jejich odhadů měla snížit pouze o 0,4 procenta. V lednu výroba naopak stoupla o 2,7 procenta. Vláda očekává, že výroba v březnu díky poptávce z Číny a USA opět stoupne, a to o 1,4 procenta. V dubnu však čeká mírný pokles.

Počet nezaměstnaných v Japonsku v únoru stoupl meziročně o 8,4 procenta na 3,24 milionu. Naopak počet zaměstnaných se snížil o 1,3 procenta na 61,85 milionu. Poměr volných pracovních míst k počtu lidí hledajících práci činil 0,47. To znamená, že na každých 100 lidí hledajících práci připadá 47 volných pracovních míst.

Vláda dnes rovněž uvedla, že výdaje domácností v únoru klesly o 0,5 procenta. Zaznamenaly tak první pokles za sedm měsíců.

Nejnovější údaje podle analytiků neposkytují příliš povzbudivý obrázek o zdraví japonské ekonomiky. Výroba má sice celkově tendenci růst, avšak stále zůstává otázkou, zda toto zvýšení povede i ke vzniku nových pracovních míst a růstu mezd. Japonská ekonomika sice v období říjen až prosinec rostla, výdaje firem jsou však nadále spíše konzervativní a společnosti se stále zaměřují spíše na snižování nákladů a obnovení ziskovosti. Slába spotřebitelská poptávka rovněž nutí firmy snižovat ceny a deflační tlaky rovněž ohrožují dlouhodobý výhled země, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK