Japonské akcie vystoupily na nové maximum za 18 měsíců

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes obnovil růst a jeho hlavní index se díky jednoprocentnímu vzestupu vyhoupl na nové maximum za 18 měsíců. Nárůst táhl komoditní sektor s podporou cen ropy a dalších komodit, které s pomocí klesajícího dolaru v pondělí výrazně rostly. Trh podpořily rovněž naděje na ekonomické oživení, které povzbudila pondělní zpráva o růstu spotřebních výdajů v USA.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 uzavřel dnešní obchodování růstem o 110,67 bodu na 11.097,14 bodu, nejvýše od října 2008. V prvním čtvrtletí zatím index získává 4,2 procenta a za celý fiskální rok do konce března je to 35 procent.

Díky růstu cen komodit zpevňovaly akcie obchodníků se surovinami jako Mitsubishi Corp. O zhruba tři procenta rostly akcie oceláren Kobe Steel, které zvýšily odhad zisku pro končící rok. Údaje o únorovém poklesu japonské průmyslové výroby na trh větší vliv neměly, protože na něj více působila předpověď silného březnového růstu.

Na asijském devizovém trhu dnes kurz eura udržel pondělní zisky a pomáhaly mu další likvidace rekordně vysokých "krátkých" prodejních pozic, které spustila čtvrteční evropské dohoda zemí eurozóny na pomoci Řecku. V pondělí evropskou měnu podpořila úspěšná emise sedmiletého řeckého dluhopisu, třebaže úrok na něj byl nadále zhruba dvojnásobkem toho, co za nové dluhopisy platí Německo.

Euro ke konci tokijského obchodování zůstalo kolem pondělního závěru 1,3483 USD, kdy získalo 0,5 procenta a vzdálilo se od desetiměsíčních minim pod 1,33 USD. Vůči jenu euro oslabilo o 0,3 procenta na 124,30 JPY, třebaže se dočasně vyhouplo nad 125 jenů. Dolarový index vůči koši šesti měn klesl o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK