Austrálie znepokojena neprůhledností čínského soudu s Rio Tinto

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Canberra 30. března (ČTK) - Australský premiér Kevin Rudd dnes vyjádřil znepokojení nad neprůhledností čínského soudního procesu se zaměstnanci australského těžařského koncernu Rio Tinto a řekl, že pondělní rozsudky zanechaly závažné nezodpovězené otázky o charakteru čínského právního systému. Australská obchodní a průmyslová komora vyzvala vládu k jednáním s čínskými úřady, aby se vyjasnily důsledky procesu.

Austrálie již označila pondělní rozsudky nad zaměstnanci Rio Tinto a zejména australským občanem Sternem Hu za příliš tvrdé a kritizovala rozhodnutí šanghajského soudu zakázat médiím a diplomatům přístup k části přelíčení. Obvinění byli odsouzeni za přijímání úplatků a krádež obchodního tajemství při jednání o kontraktech na prodej železné rudy čínským ocelárnám na sedm až 14 let vězení a Hu dostal celkem deset let.

"Tím, že Čína prohlásila část procesu za tajnou, podle mě promeškala příležitost předvést světu transparentnost, která by se slučovala s její vznikající globální rolí," řekl Rudd, který působil v Pekingu jako diplomat a mluví plynně čínsky. Dodal však, že nesouhlas Austrálie s Pekingem v této věci neohrozí rostoucí obchodní styky obou zemí. Čína je největším trhem australských surovin a v roce 2008 hodnota vzájemného obchodu dosáhla 53 miliard dolarů.

"Věřím, že bilaterální vztahy tyto tlaky vydrží. Měli jsme s našimi přáteli v Pekingu neshody i dříve a jsem si jist, že je budeme mít i později," uvedl Rudd. Austrálie do Číny vyváží zejména železnou rudu, měď, vlnu a mangan. Čínské firmy jsou hladové po surovinách a uzavřely již několik aliancí s australskými společnostmi. Některé projekty spolupráce však padly, včetně investice čínského zpracovatele kovů Chinalco v hodnotě 19,5 miliardy dolarů do Rio Tinta.

Vlivná australská obchodní a průmyslová komora, jejímiž členy je 85 procent těžařských a energetických firem v zemi včetně Rio Tinta, dnes vyzvala vládu k naléhavým jednáním s Pekingem v zájmu vyjasnění celé věci. "Tyto otázky jsou důležité pro australsko-čínské hospodářské vztahy i pro nezbytnou důvěru, kterou australští podnikatelé ve svých zahraničních aktivitách potřebují," prohlásil zástupce komory Nathan Backhouse. Za právní problémy země označil zejména zadržování bez soudu a neprůhlednost.

Zahraniční investoři v Číně postup vůči zaměstnancům těžařského koncernu pozorně sledovali jakožto barometr přístupu nevypočitatelné komunistické země k zahraničním investorům. Rio Tinto patří k největším producentům železné rudy na světě a Čína je jejím klíčovým světovým odběratelem.

Rio Tinto po procesu všechny odsouzené zaměstnance s okamžitou platností propustila. Náměstek na ministerstvu financí Nick Sherry uvedl, že Rio Tinto je slušná společnost a že případ pro ni žádné "širší otázky" nenastolil.

Všichni čtyři obvinění z Rio Tinto se minulý týden při zahájení procesu přiznali ve věci úplatků, popřeli však výši, kterou udávala obžaloba, a všichni až na jednoho popřeli rovněž obvinění z krádeže obchodního tajemství. Stern Hu se podle právníků zatím nerozhodl, zda se proti rozsudku odvolá.

Pondělní verdikt je dalším případem sporů mezi čínskými úřady a zahraničními firmami, které na silně rostoucím čínském trhu působí. Minulý týden se internetový gigant Google rozhodl přesunout svůj čínský vyhledávač do Hongkongu, aby unikl čínské cenzuře. Nedávný průzkum podle agentury AP ukázal, že stále více zahraničních firem v zemi se cítí znevýhodněno oficiální politikou preferování domácích produktů a technologií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK