Vodafone spustil vysokorychlostní internet v Brně a většině Prahy

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. března (ČTK) - Mobilní operátor Vodafone dnes spustil komerční provoz vysokorychlostního internetu 3G v celém Brně a pro 70 procent populace Prahy. Ve zbylé části hlavního města jej spustí do konce června. Novinářům to dnes viceprezident pro technologie Vodafonu ČR Pavel Kos. Do roka má být podle plánů firmy 3G od Vodafonu v desítkách velkých českých měst.

"Během následujících 12 měsíců postupně spustíme rychlý mobilní internet ve 20 až 30 velkých městech v republice, včetně všech krajských měst," uvedl Kos. V březnu 2011 by tak měly mít přístup k sítí 3G Vodafonu asi dvě pětiny populace v ČR.

Síť 3G umožňuje podle údajů firmy zhruba desetkrát až patnáctkrát rychlejší připojení než u dosavadní technologie EDGE.

Komerční provoz mobilní sítě třetí generace UMTS zahájil na konci ledna také T-Mobile, který chce do konce roku pokrýt největší města ČR. Pokrytí Prahy činilo v lednu kolem 40 procent obyvatel a T-Mobile ho bude dále zvyšovat.

UMTS již od konce roku 2006 nabízí konkurenční Telefónica O2. Do konce minulého roku operátor pokryl 15 tuzemských měst a do dvou let chce UMTS rozšířit na 70 procent populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK