Německé firmy zlepšení ekonomické situace v ČR nepociťují

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Německé podniky zatím zlepšení hospodářské situace v Česku nepociťují. Pouze dvě ze sta firem hodnotily v únoru hospodářskou situaci jako dobrou. Na 55 procent jich posoudilo stav tuzemské ekonomiky jako špatný, 43 procent jako uspokojivý. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) mezi německými investory v ČR.

Také co se týká vyhlídek na rok 2010, není podle průzkumu na obzoru žádný jasný zvrat dosavadního trendu. Pouze 12 procent podniků počítá se zlepšením ekonomické situace v letošním roce. Loni v říjnu to bylo 16 procent, před rokem tři procenta. Horší vyhlídky oznámilo 45 procent podniků, proti 26 procentům před půl rokem a 76 procentům loni v únoru.

Německé podniky hodnotí svoji ekonomickou situaci lépe než celkovou hospodářskou situaci v ČR. "Náš průzkum ukazuje, že krize ještě zdaleka není překonána. Znepokojuje nás především to, že se nálada po loňském podzimním zlepšení znovu zhoršila. To dokazuje, jak velká je nadále nejistota ohledně vývoje na evropských trzích," komentoval výsledky průzkumu výkonný ředitel ČNOPK Bernard Bauer.

Pokles počtu zaměstnanců očekává 25 procent společností, 15 procent naopak jejich nárůst. Před rokem předpokládalo snížení počtu zaměstnanců v ČR 40 procent německých firem, deset procent pak jejich zvýšení.

Atraktivitu Česka pro investory od nejlepší jedničky po nejhorší šestku ohodnotili respondenti známkou 2,72, když Německu přidělili 2,59, Slovensku 2,63, Číně 2,74, Polsku 2,94, Rakousku 3,01 a Rusku 3,43.

Důvodem špatné situace české ekonomiky je mezinárodní hospodářská krize. Ta podle komory ale na druhou stranu ukázala, že některé oblasti v Česku vyžadují nutnou reformu. Jeden z nejvýznamnějších kritických bodů představuje nedostatečná flexibilita pracovního práva, míní šéf komory.

"Flexibilnější konta pracovní doby by podnikům krátkodobě pomohla udržet si aktuální stav zaměstnanců. Z dlouhodobého hlediska by nejlepší řešení představovala státem podporovaná zkrácená pracovní doba. O tento model se již zasazujeme u politické reprezentace a chceme v tom pokračovat," podotkl Bauer.

Nadále přetrvává i potřeba zavedení eura. Celkem 81 procent podniků si přeje společnou měnu. Nepředvídatelný vývoj měny podle komory téměř znemožňuje finanční plánování, které je důležité zejména v době krize. Pro české hospodářství závislé na exportu to podle Bauera znamená velkou nejistotu. Se zavedením eura počítají firmy ale nejdříve v roce 2016.

Němečtí investoři navíc kritizují nedostatečnou politickou stabilitu v Česku. Podniky by rády viděly po roce politického vakua znovu jasné poměry, aby mohly konečně začít nezbytné reformy. "Podnikům chybí politická předvídatelnost," poznamenal vedoucí komunikace ČNOPK Sebastian Holtgrewe.

Česko-německá obchodní a průmyslová komora je s téměř 580 členy největší bilaterální zahraniční hospodářskou komorou v České republice. Průzkumu se zúčastnilo 118 podniků.

Současná ekonomická situace v ČR v procentech: dobrá uspokojivá špatná únor 2010 2 43 55 říjen 2009 3 38 59 únor 2009 4 44 52

Zdroj: ČNOPK

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK