Stávka v British Airways končí, vedení vyhlásilo vítězství

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Stávka palubního personálu britské letecké společnosti British Airways dnes v noci po čtyřech dnech končí, aniž firmě přinesla vážnější ztráty. Šéf firmy Willie Walsh vyhlásil nad odbory vítězství a vyzval je k přijetí posledního návrhu firemního vedení. Odbory, které se stávkou snažily zvrátit firemní plán úsporných opatření, žádají po managementu obnovení rozhovorů, aby se předešlo dalším stávkovým akcím.

Stávka, která omezila mimo jiné lety mezi Londýnem a Prahou, dopadla pro British Airways podle firmy ještě lépe než předešlá třídenní stávka z předminulého víkendu. Přepravce sice rušil každý den desítky letů z hlavního londýnského letiště Heathrow, z dalších londýnských letišť Gatwick a City však létal normálně. Firma během stávky vypravovala z Prahy do Londýna stejně jako opačným směrem pouze dva lety ze čtyř.

Generální ředitel BA Willie Walsh v otevřeném dopise generálnímu tajemníkovi odborového svazu Unite Tony Woodleymu napsal, že stávka selhala a stávkující prohráli. Společnost přepravovala denně více než 75 procent cestujících a v práci zůstalo 60 procent palubního personálu, argumentoval Walsh. Vyzval proto Woodleyho, aby odboráře přiměl k hlasování o nabídce, kterou management předložil odborům před deseti dny, tedy před zahájením stávek.

"Vím, že chcete dohodu," napsal Walsh. "Vy a já možná máme na tuto nabídku odlišné názory. Nejdůležitější však jistě je, co si o ní myslí členové sami. Nechte členy hlasovat, Tony," apeloval na odborového předáka.

BA v pondělí sdělila, že druhá stávková vlna ji stála dosud denně kolem 5,5 milionu liber (zhruba 157 milionů Kč) proti sedmi milionům liber denně za první stávkové akce a firemní výhled zisku se nijak nezměnil. Odbory tvrdily, že minulá třídenní stávka stála firmu 15 až 20 milionů liber denně.

Otevřený dopis napsal rovněž odborář Woodley Walshovi a apeloval v něm na management BA, aby se vrátil k jednacímu stolu. "Zdravý rozum nyní vyžaduje, aby se Unite a BA sešly u stolu a sjednaly dohodu, která uspokojí obě strany," napsal. Připomněl slib odborů, že nebudou stávkovat o Velikonocích, takže na nalezení řešení je čas nejméně dva týdny. Odbory o víkendu varovaly před dalšími stávkami, pokud v jednáních o jejich požadavcích nenastane průlom.

Společnost chce snížením nákladů uspořit ročně 62,5 milionu liber. Její snahou je vyrovnat se po jedné z nejhorších krizí v historii komerční letecké dopravy s klesající poptávkou, kolísavými cenami paliv a sílící konkurencí nízkonákladových přepravců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK