ČPU: Spotřeba plynu loni v EU klesla, v Česku se snížila o 6 pct

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Spotřeba zemního plynu v Evropské unii loni podle předběžných odhadů organizace Eurogas klesla v porovnání s rokem 2008 o 6,4 procenta. Na setkání s novináři o tom dnes informovala Česká plynárenská unie (ČPU). Podobně na tom byla Česká republika, kde se spotřeba plynu v loňském roce meziročně snížila o šest procent na 8,161 miliardy metrů krychlových. V letošním prvním čtvrtletí ale podle odhadů ČPU spotřeba plynu v ČR vzrostla meziročně o zhruba 1,5 procenta.

Na energetický sektor měl loni podle ČPU ekonomický pokles v zemích EU závažný dopad. Podle prvních odhadů organizace Eurogas za rok 2009 představovala spotřeba zemního plynu v členských zemích sedmadvacítky 484 miliard krychlových metrů.

Ačkoli se trh se zemním plynem v jednotlivých zemích EU značně liší, v takřka všech unijních státech poptávka po zemním plynu v letech 2008 až 2009 kvůli hospodářské recesi poklesla, uvedla ČPU. Zvlášť výrazné bylo snížení v zemích východní Evropy. Recese měla podle ČPU výrazný podíl také na loňském šestiprocentním poklesu v Česku, ovlivnila totiž průmyslovou výrobu. Dopady krize ale mírně vyvážily chladnější povětrnostní podmínky a známky hospodářského oživení ve většině zemí EU na konci roku.

V prvním čtvrtletí letošního roku spotřeba plynu v ČR meziročně vzrostla o zhruba 1,5 procenta na 3,538 miliardy krychlových metrů, uvedla unie. Zvyšování spotřeby očekává ČPU také v Evropě zvlášť kvůli rozvoji plynových elektráren. Dnes v EU činí podíl zemního plynu na výrobě elektřiny 21 procent, uvedla ČPU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK