ČEZ letos investuje do distribuce přes 11 miliard korun

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Skupina ČEZ plánuje v letošním roce investovat do distribuce elektřiny více než 11 miliard korun. Nejvíce peněz si vyžádají rekonstrukce vedení velmi vysokého napětí. Prostředky mají také posílit distribuční soustavu, zvýšit její spolehlivost, snížit technické ztráty v soustavě a zajistit připojení nových odběratelů. ČEZ o tom dnes informoval na svých internetových stránkách.

Loni ČEZ investoval do oprav, staveb a obnovy sítí v Česku 11,6 miliardy korun. Na Moravě letos investuje ČEZ do distribuční soustavy 2,9 miliardy Kč. Peníze budou směřovat na rozvoj a opravy rozvodné sítě.

V prosinci letošního roku dokončí ČEZ rekonstrukci vedení velmi vysokého napětí Velké Hoštice - Holasovice. Nová lana o větším průřezu zvýší přenosovou schopnost celé trasy a zároveň přispějí ke snížení technických ztrát elektrické energie, uvádí energetická společnost. Jen v letošním roce si tato rekonstrukce vyžádá 159 milionů korun.

Vedení velmi vysokého napětí mezi Šumperkem a Ráječkem čeká výměna stožárů i se základy, výměna izolátorů a vodiče budou nahrazeny lany s větším průřezem. Na vrcholy stožárů bude nataženo zemnící lano, které v sobě skrývá optický kabel pro přenos dat. Plánovaný termín dokončení je také v prosinci letošního roku a letošní náklady podle skupiny ČEZ dosáhnou také 159 milionů korun.

Delší dobu si vyžádá rekonstrukce vedení velmi vysokého napětí, které vede z Nového Jičína do Příbora. Úplné dokončení rekonstrukce je stanoveno na březen příštího roku. Do té doby bude vyměněno dvojité vedení s novým téměř dvojnásobným průřezem. Stávající vodiče o průřezu 240 milimetrů čtverečních nahradí lana s průřezem 450 milimetrů čtverečních. Budou také použita zemnící lana s optickým kabelem. Letos si tato stavba vyžádá 141 milionů korun.

Distribuční soustava Skupiny ČEZ na Moravě se rozkládá na celém území Moravskoslezského kraje, dále na území Olomouckého kraje mimo okres Prostějov a na území okresu Vsetín, který se nachází ve Zlínském kraji. Moravská rozvodná soustava čítá přes půl milionu stožárů a sloupů, 35.000 kilometrů vodičů a kabelů, 10.000 distribučních transformátorů a další stovky rozvoden, spínacích stanic a distribučních stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK