Pošta loni zvýšila zisk o 81 procent na 661 milionů Kč

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Česká pošta loni zvýšila zisk před zdaněním o 81 procent na 661 milionů korun. O rok dříve vykázala zisk 365 milionů Kč. Uvedli to zástupci firmy pro ČTK.

Původně podnik počítal s výsledkem do 100 milionů korun. Zisk ale zvýšily mimořádné položky, zejména nižší investice a pozdější náběh projektu datových schránek.

"V letošním roce pošta plánuje kladnou nulu, tedy velmi mírný zisk," uvedla v pondělí v deníku E15 generální ředitelka Marcela Hrdá. Pokud pošta nebude reagovat na elektronizaci vztahu státní správy a obyvatel, mohla by se podle ní již příští rok propadnout do ztráty.

Počet doručených listovních zásilek loni klesl o čtyři procenta na 658,5 milionu. Podle mluvčího Iva Mravinace tak pokračoval trend patrný v posledních sedmi letech. Počet doručovaných balíků se podle něj naopak zvýšil, ale pošta údaj s ohledem na konkurenci neuvádí.

Pošta loni zdvojnásobila investice na 1,25 miliardy korun. Ty směřovaly především do nákupu technologií. Pořídila například nový listovní třídič pro hlavní sběrný přepravní uzel v Praze Malešicích za více než 100 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK