Mobilní služby společnosti Google jsou v Číně částečně blokovány

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Mobilní služby americké internetové společnosti Google jsou v Číně už dva dny částečně blokovány. Ukazují to záznamy na speciální stránce, kterou Google zřídil po nedávném oznámení, že přestává podporovat svůj čínský portál google.cn. Google se nechce dál podílet na cenzuře výsledků vyhledávání, a protože se s tamní vládou na jiném postupu nedohodl, z Číny se částečně stáhnul.

Google začal na zmíněné stránce v denních intervalech zveřejňovat, jaká je dostupnost jeho služeb z kontinentální Číny. Od samého začátku je blokována služba Blogger, dostupný není ani videoportál YouTube, který také patří Googlu. Částečně blokovány jsou služby Docs, Picasa a Groups, avšak mobilní služby až do soboty fungovaly normálně.

Google v Číně zanechal část personálu a oznámil, že má nadále zájem v Číně působit. Připustil ale, že konečné rozhodnutí bude záviset na mnoha faktorech, připomíná agentura Reuters.

Uživatelé internetu, kteří v Číně chtějí používat portál Google, už tuto možnost nemají. Google je automaticky přesměrovává na svůj portál určený pro Hongkong, který nepodléhá cenzuře. Bezprostředně po této změně se však objevily zprávy, podle nichž se čínské úřady snaží blokovat i přesměrování na hongkongský portál Googlu.

Google je nejpoužívanějším vyhledávačem na světě, daří se mu ale hlavně ve Spojených státech a zemích západní Evropy. V Asii zdaleka takový úspěch nemá, v Číně mu podle výzkumné společnosti Analysys patří asi 30 procent trhu. Tam je jednoznačným favoritem čínská technologická společnost Baidu, která provozuje stejnojmenný portál. Ten má asi 60 procent trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK