Spotřebitelská důvěra v USA v březnu stoupla

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v březnu zlepšila díky mírnému růstu optimismu ohledně situace na trhu práce. Uvedla to dnes organizace Conference Board. Dodala, že její index důvěry stoupl na 52,5 bodu z únorových 46,4 bodu.

Nárůst překonal očekávání analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali v průměru se zvýšením na rovných 50 bodů. Ekonomové sledují index spotřebitelské důvěry velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

"Navzdory březnovému nárůstu (důvěry) vyjadřují spotřebitelé nadále obavy ohledně současných podnikatelských a pracovních podmínek," upozornila ředitelka výzkumného centra Conference Board Lynn Francová. "A jejich výhled pro příštích šest měsíců je stále dost pesimistický," dodala.

Ekonomika USA v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o 5,6 procenta, tedy nejprudším tempem za posledních šest let. Analytici však očekávají, že v letošním prvním čtvrtletí hospodářský růst zpomalí na 2,5 až tři procenta. V celém loňském roce americká ekonomika klesla o 2,4 procenta, nejvýrazněji od roku 1946.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK