Ceny rodinných domů v USA v lednu překvapivě vzrostly

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Ceny rodinných domů ve Spojených státech během ledna překvapivě vzrostly. Ukázal to pozorně sledovaný index Standard & Poor's/Case Shiller, podle něhož ceny domů ve 20 metropolitních oblastech po sezonním přepočtu v lednu vzrostly o 0,3 procenta. V přepočtu na celý rok ceny stále klesají, ale už jen mírně. Naposledy se celoročně zvýšily před třemi lety.

Lednový růst byl co do rozsahu stejný jako v prosinci a znamenal už osmý měsíční růst v řadě. Bez sezonního přepočtu se ale ceny o 0,4 procenta snížily. S&P však podotýká, že na sezonní přepočty může nepříznivě působit vliv nuceného prodeje domů kvůli nesplácení hypotéky.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že ceny domů v lednu po sezonním přepočtu vykážou pokles o 0,3 procenta. Pokud by se však nebral v úvahu sezonní přepočet, pak analytici počítali s poklesem cen o 0,2 procenta.

"Zda je trh bydlení stabilní i bez státních pobídek, to se ještě ukáže," podotkl ekonom společnosti Decision Economics Pierre Ellis. "Ozdravný proces pokračuje, ale pomalu," dodal. Americká vláda trh bydlení podpořila několika úlevami, například daňovými.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK