Euro navzdory počátečnímu růstu oslabilo vůči dolaru

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Euro dnes navzdory počátečnímu růstu mírně oslabilo vůči americkému dolaru kvůli přetrvávajícím obavám ohledně stavu veřejných financí v eurozóně. Britská libra posilovala díky překvapivě příznivým údajům o vývoji britské ekonomiky.

Kolem 16:40 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3436 USD. Libra vůči dolaru naopak stoupla o 0,9 procenta na 1,5111 USD. Jednotná evropská měna se vůči libře propadla o 1,1 procenta na 88,94 pence, napsala agentura Reuters.

Britský statistický úřad dnes opravil tempo růstu domácí ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí na 0,4 procenta z původně ohlášených 0,3 procenta. "Je to velmi příznivý ukazatel, který tlačí libru vzhůru," uvedl analytik Dan Cook ze společnosti IG Markets.

Dolar podpořila zpráva o překvapivě výrazném nárůstu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Euro bylo naopak pod tlakem kvůli znepokojení investorů ohledně zadlužení Řecka.

"Dohoda (o pomoci Řecku) z minulého týdne znamená, že je nepravděpodobné, že Řecko nebude plnit finanční závazky. Neznamená ale, že nebudeme mít obavy ohledně schopnosti Řecka a dalších okrajových zemí eurozóny financovat jejich schodky," uvedl analytik Michael Malpede z firmy Easy Forex. "To poškodí euro," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK