Cena ropy se dál mírně zvyšuje, barel WTI je nad 82 dolary

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes dál zvyšovaly a k růstu jim pomohly především solidní vyhlídky na další růst globální ekonomiky. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se tak drží nad 82 dolary a za poslední dva dny už zdražil zhruba o tři procenta.

Kolem 17:00 se barel WTI prodával za zhruba 82,40 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší asi o 20 centů. Severomořská ropa Brent zdražila o trochu méně, cena barelu se pohybovala kolem 81,30 USD. Na další vývoj cen budou mít podle analytiků zřejmě vliv údaje o stavu zásob ropy v amerických skladech.

Cena tak setrvává na horní hranici pásma, v němž se drží od začátku roku. Během prvního čtvrtletí se ceny pohybovaly zhruba v rozmezí od 69 do 84 dolarů za barel. Na rekordu se barel WTI letos ocitl v lednu, kdy se jeho cena vyšplhala na 83,95 USD. To byla zároveň nejvyšší cena od října 2008, tedy z doby, kdy vrcholila finanční krize.

"Cena setrvává v pásmu kvůli optimismu kolem oživení globální ekonomiky, proti tomu ale stojí pořád ještě dost slabé fundamentální faktory," řekl k situaci na trhu analytik společnosti JBC Energy David Wech.

V posledních dnech přispívá k růstu cen komodit i slabší dolar. Ten pak zlevňuje komodity zájemcům ze zemí, kde se platí jinou měnou. Dolar klesá především vůči euru, které od konce minulého týdne zpevnilo už asi o dva centy. Reaguje především na dohodu členů eurozóny a Mezinárodního měnového fondu o pomoci Řecku, pokud ji Atény budou potřebovat.

V pátek bude zveřejněna statistika z amerického trhu práce a očekává se, že v průběhu března se počet pracovních míst v USA zvýšil. Od prosince 2007, což je měsíc v USA oficiálně považovaný za začátek hospodářské recese, by to bylo teprve podruhé, co počet pracovních míst rostl. Ke zvýšení by měly přispět hlavně sezonní práce.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 81,28 81,17 New York - Nymex WTI květen 82,37 82,17

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK