Americké akcie v úterý mírně posílily

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. března (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně posílily díky příznivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. K růstu výrazně přispěla společnost Apple, která uzavřela na rekordním maximu po zprávě o tom, že vyvíjí nový model mobilního telefonu iPhone.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,11 procenta na 10.907,42 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zůstal téměř beze změny na 1173,27 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,26 procenta na 2410,69 bodu.

Výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple posílil o 1,5 procenta po zprávě listu Wall Street Journal, že firma vyvíjí nový telefon iPhone, jenž bude fungovat v mobilní síti operátora Verizon Communications. Ten si připsal dokonce 2,6 procenta.

Organizace Conference Board v úterý uvedla, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v březnu zlepšila díky mírnému růstu optimismu ohledně situace na trhu práce. Dodala, že její index důvěry stoupl na 52,5 bodu z únorových 46,4 bodu. Analytici počítali s mírnějším nárůstem na rovných 50 bodů.

Na devizovém trhu dolar po zprávě o růstu spotřebitelské důvěry posílil vůči euru i japonskému jenu. Britská libra rostla díky překvapivě příznivým údajům o vývoji britské ekonomiky, zatímco euro bylo pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám ohledně rozpočtových problémů v eurozóně. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3416 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK