Akcie v Tokiu mírně oslabily, analytici ale čekají další růst

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. března (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně oslabily, a jejich hlavní index tak sestoupil z nejvyšších hodnot za poslední rok a půl. Analytici ale tvrdí, že burza si jen potřebovala vybrat oddechový čas v souvislosti s koncem fiskálního roku, a v nejbližší době růst obnoví. Na devizových trzích dolar zpevnil vůči japonskému jenu.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 7,20 bodu a uzavřel poklesem o 0,1 procenta na 11.089,94 bodu. Během dne ale vystoupil až nad 11.147 bodů a za celé první čtvrtletí vzrostl o 5,2 procenta. Širší index Topix oslabil také o 0,1 procenta a uzavřel na 978,81 bodu.

V Japonsku dnes končí fiskální rok, kdy obchodníci upravují pozice, a ceny akcií tak mohou více kolísat. Analytici však očekávají, že trh bude v růstu pokračovat, hlavně díky celkově lepším vyhlídkám na oživení globální ekonomiky.

Na devizových se zvyšoval kurz dolaru, který vůči jenu vystoupil nejvýše za poslední tři měsíce. Dolů naopak zamířil kurz australského dolaru, kde ale hrají roli obavy, zda Austrálie bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Údaje o vývoji maloobchodních tržeb totiž naznačují, že centrální banka by příští týden úroky zvýšit nemusela.

Euro se vůči dolaru drželo blízko 1,34 USD, nad desetiměsíčním minimem je ale podle analytiků zranitelné. Na vývoj kurzů měly v posledních dnech značný vliv i technické faktory, jejich úloha ale zřejmě odeznívá.

"Parita dolar/jen by mohla nové čtvrtletí začít poklesem, jakmile skončí úprava pozic (před koncem čtvrtletí)," poznamenal analytik devizových trhů v jedné japonské bance. Podotýká však, že je možné i pokračování růstu, pokud dnes dolar v New Yorku uzavře nad 93 jeny. Za celé čtvrtletí dolar k jenu zpevnil pouze o 0,4 procenta, předtím o 3,7 procenta.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, dnes vzrostl o 0,2 procenta na 81,677 bodu. Drží se ale pod desetiměsíčním maximem 82,240 bodu a za celé čtvrtletí vzrostl skoro o pět procent.

Dolar vůči euru oslabil a dostal se pod 1,34 USD, euro k jenu si ale 0,6 procenta připsalo a dostalo se na 125,21 JPY. Australský dolar k dolaru americkému klesl o 0,4 procenta na 0,9154 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK