Za nefunkčností některých služeb Googlu v Číně je asi sama firma

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco/Šanghaj 31. března (ČTK) - Za nefunkčností některých služeb americké internetové společnosti Google v Číně zřejmě stojí sama firma. Google přiznal, že provedl změny v programování a patrně tím zmátl čínské filtry. Ty pak znemožnily vyhledávání z kontinentální Číny, i když dotazy neobsahovaly žádný konfliktní obsah. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Google uživatele v kontinentální Číně přesměrovává z portálu google.cn, který po sporech s čínskými úřady minulý týden odstavil, na jiný svůj web google.com.hk, který je určený pro Hongkong a který nepodléhá cenzuře. Začátkem týdne uživatelé měli s přístupem k hongkongskému portálu problém, což se nyní vyjasnilo.

Nadále však platí původní sdělení Googlu, že už asi dva dny jsou částečně blokovány jeho mobilní služby, které v Číně poskytuje. To ale není překvapivé, protože hned po eskalaci sporu mezi Googlem a čínskými úřady se objevily informace, že Peking bude čínské firmy od spolupráce s Googlem odrazovat.

Google vysvětlil, že provedl změny v programování a stránka určená pro Hongkong nyní mimo jiné obsahuje i sled znaků "gs_rfai". V tom je patrně problém, protože řetězec obsahuje písmena "rfa", což mohou čínské filtry vyhodnotit jako Radio Free Asia. To je prodemokratická rozhlasová stanice, kterou Peking blokuje už dávno.

Google nejprve vydal jedno stanovisko, v němž přiznal, že původcem problémů je patrně on sám, později ale podle agentury Reuters své oznámení změnil. Nově tvrdí, že za problémem v přístupu na jeho web v Hongkongu je státní firewall, tedy filtry, které provozují čínští cenzoři. Podle mluvčí Googlu není jasné, zda jsou na vině technické problémy u čínských cenzorů, nebo jde o záměrné blokování.

Uživatelům v kontinentální Číně se začátkem týdne stávalo, že se nemohli dostat na hongkongský portál Googlu ani v případě, kdy zadávali nekonfliktní dotazy. Z toho se naopak stalo, že se bez problémů dostali k obsahu, který už se za citlivý považovat dal. Google nicméně uvádí, že teď je přístup k hongkongskému portálu opět bezproblémový.

I když Google kvůli sporům s tamní vládou o cenzuru výsledků vyhledávání čínský trh částečně opustil, zůstat by na něm chtěl. Zatím v Číně zanechal část personálu, připouští ale, že konečné rozhodnutí bude záviset na mnoha faktorech.

Google je nejpoužívanějším vyhledávačem na světě, daří se mu ale hlavně ve Spojených státech a zemích západní Evropy. V Asii zdaleka takový úspěch nemá, v Číně mu podle výzkumné společnosti Analysys patří asi 30 procent trhu. Tam je jednoznačným favoritem čínská technologická společnost Baidu, která provozuje stejnojmenný portál. Ten má asi 60 procent trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK