Soud se kvůli miliardové pokutě firmám za kartel obrátil na EU

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. března (ČTK) - Do sporu o oprávněnost téměř rekordní miliardové pokuty 16 firmám z nadnárodních holdingů od českého antimonopolního úřadu promluví i Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Obrátil se na něj s několika předběžnými otázkami Krajský soud v Brně, který musí o pokutě znovu rozhodnout. Vyplývá to z usnesení soudu, které na svých stránkách zveřejnil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jádrem sporu je, zda měl český ÚOHS právo pokutovat firmy za kartel, když tak již v minulosti učinila i Evropská komise.

Celkem 16 firem z holdingů Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba a Nuova Magrini podle ÚOHS celých 16 let od roku 1988 do roku 2004 a téměř po celém světě nezákonně kooperovaly v tendrech. Sdělovaly si ceny svých nabídek, a jedna z nich si tak vždy zakázku zajistila. V Česku jde jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů Kč. Podle antimonopolního úřadu ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

Pokutu od českého antimonopolního úřadu ale brněnský krajský soud nejprve předloni zrušil. Za stejný prohřešek už firmy pokutovala Evropská komise a za jeden kartel nelze trestat dvakrát, uvedl tehdy soudce krajského soudu David Raus k důvodům zrušení pokuty. Kartel jako takový prý soud nezpochybnil.

ÚOHS se ale s kasační stížností obrátil na Nejvyšší správní soud (NSS), který úřadu vyhověl a rozsudek KS Brno loni zrušil. Pokuta v rekordní výši 941,881 milionu korun tak opět začala platit. Nyní musí brněnský krajský soud rozhodnout znovu. Firmy již přitom v minulosti pokuty jednou zaplatily, po jejich zrušení jim je musel stát vrátit zpět. Nyní část firem zaplatila podruhé, části firem byl povolen odklad.

Podle druhostupňového rozhodnutí ÚOHS dostaly největší pokutu čtyři firmy ze skupiny Siemens, a to 284,88 milionu korun. Na kartel upozornil jeden z jeho účastníků, firma ABB. Díky tomu vyvázla bez sankce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK