Slovenská Kia loni vydělala 25,9 milionu eur

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žilina 31. března (ČTK) - Slovenská divize jihokorejské automobilky Kia Motors v loňském roce dosáhla čistého zisku 25,9 milionu eur (zhruba 660 milionů Kč). Její tržby činily 1,68 miliardy eur. Meziroční srovnání firma neposkytla s tím, že přešla na odlišný způsob účetnictví. Novinářům to dnes řekl mluvčí Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.

Kia loni ve své továrně u Žiliny vyrobila 150.000 vozů. Produkce se tak oproti předchozímu roku snížila o více než 50.000 vozů. Zástupci společnosti to zdůvodnili poklesem zájmu zákazníků o automobily v důsledku světové hospodářské krize. V letošním roce hodlá Kia na Slovensku vyrobit 210.000 vozů.

Téměř pětina produkce slovenského závodu směřovala do Ruska. Mezi významné odběratele patřily rovněž Británie, Německo, Polsko a Itálie. Továrna loni zaměstnávala zhruba 2800 lidí.

Kia je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Ta předloni v listopadu oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK