Vláda: Slovenští vinaři budou moci používat označení Tokaj

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 31. března (ČTK) - Slovenští výrobci tokajského vína zřejmě budou moci od června používat na vinětách označení Tokaj. Vyplývá to z návrhu, který schválila slovenská vláda. Normu ještě musí odsouhlasit parlament. Donedávna mohli slovenští vinaři používat na lahvích pouze přídavné jméno tokajský či označení Tokajská vinohradnická oblast, protože značku Tokaj si na oficiálním portálu Evropské komise zaregistrovalo Maďarsko.

"V naší legislativě vypadne Vinohradnická oblast Tokaj nebo Tokajská vinohradnická oblast, v legislativě zůstane pouze slovo Tokaj," uvedl slovenský ministr zemědělství Vladimír Chovan. Vláda požádala parlament, aby o návrhu jednal ve zrychleném řízení.

Změna pravidel nepřímo souvisí s tím, že Slovensku nedávno Evropská komise zaregistrovala v elektronickém registru chráněných označení původu E-Bacchus označení Vinohradnická oblast Tokaj s platností od srpna. Norma umožní, aby vinaři nemuseli při označování vín z jedinečné vinohradnické oblasti používat spojení Vinohradnická oblast Tokaj, ale pouze slovo Tokaj.

Slovensko přišlo o právo používat na vinětách slovo Tokaj poté, co Evropská komise loni v elektronickém registru zaregistrovala název oblasti pouze pro Maďarsko. Vyhověla tak požadavku Budapešti, která loni v létě upravila ve své legislativě název vinařské oblasti z Tokaji na Tokaj.

Slovensko se s Maďarskem o ochranou značku Tokaj pře již dlouhou dobu. Země se nedokážou dohodnout zejména na rozloze vinohradnické oblasti na Slovensku, která by pod značku Tokaj patřila. Specifickou chuť tokajského vína dotváří ušlechtilá plíseň, která je pro oblast typická.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK