Zisk čínské těžební skupiny CNOOC loni klesl o 34 procent

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Šanghaj 31. března (ČTK) - Čínská těžební společnost China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) loni hospodařila s čistým ziskem 29,5 miliardy jüanů 'asi 81,6 miliardy Kč). Proti předchozímu roku je to pokles o 34 procent, ve druhém pololetí ale zisk meziročně vzrostl zhruba o 1,6 procenta na 17,1 miliardy jüanů.

CNOOC patří k trojici klíčových energetických společností, které jsou pod kontrolou čínské vlády. K triumvirátu patří ještě Sinopec a PetroChina, CNOOC je nejmenší z nich. Pokud jde ale o těžbu ropy a zemního plynu z příbřežních vod, pak je CNOOC jednoznačně nejdůležitější, zbylé dva podniky se zaměřují na jinou část energetického řetězce.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že CNOOC bude mít ve druhém pololetí čistý zisk 17,6 miliardy jüanů. Koncem loňského roku měl podnik sice prospěch z vyšších cen ropy, na druhou stranu se mu ale zvýšily i náklady, a to ještě výrazněji, než se zvyšovala cena ropy.

Tržby za celý rok činily 105,2 miliardy jüanů (asi 290,8 miliardy Kč), což je proti předchozímu roku pokles o 16,5 procenta.

Na rozdíl od společností PetroChina a Sinopec, CNOOC vytváří veškerý zisk z průzkumu ložisek a těžby ropy. Je tudíž vystavena extrémním výkyvům cen v posledních zhruba dvou letech. Celoroční pokles zisku dává podnik především do souvislosti s nižšími cenami ropy a s náklady na expanzi na zahraničních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK