Plochy kukuřice a sóji v USA zřejmě budou letos na rekordech

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. března (ČTK) - Zemědělci v USA letos plánují prudce zvýšit plochu osetou kukuřicí a sójou. K jejich rozhodnutí přispívají vysoké ceny na trhu. Plocha osetá kukuřicí má činit 88,8 milionu akrů (zhruba 36 milionů hektarů), což je druhý nejvyšší údaj od roku 1946. U sóji dosáhne rekordních 78,1 milionu akrů. Vyplývá to z odhadů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo zemědělství.

Při obvyklém počasí a výnosnosti by měli zemědělci sklidit 13,1 miliardy bušlů (asi 0,33 miliardy tun) kukuřice, což je zhruba stejně, jako činil loňský rekord. U sóji by podle výpočtů agentury Reuters sklizeň měla činit 3,3 miliardy bušlů, byla by tak mírně pod loňským rekordem. Americké ministerstvo zemědělství rovněž uvedlo, že 1. března bylo ve skladech a silech v USA 7,69 miliardy bušlů kukuřice, což je nejvíce od roku 1987.

Plocha osetá pšenicí by však měla činit pouze 53,8 milionu akrů, a bude tak nejnižší od roku 1970. Plocha osetá bavlníkem se má proti loňsku zvýšit o 15 procent na 10,8 milionu akrů. Loni byla nejnižší za 25 let.

Odhad budoucí oseté plochy vychází z průzkumu u 86.000 zemědělců a je měřítkem prvních úmyslů zemědělců. Skutečné údaje u kukuřice a sóji se většinou od odhadů liší v průměru o 1,2 milionu akrů. Ministerstvo má tendenci nadhodnocovat plochy oseté kukuřicí a podhodnocovat plochy oseté sójou. Vlhké jarní počasí také často zabrání zemědělcům osít plochy kukuřicí, ti se proto na poslední chvíli rozhodnou pěstovat sóju, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK