Pražská burza oslabila, sestup vedly ČEZ a banky

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Pražská burza dnes za malého objemu obchodů oslabila, hlavní index PX ztratil 1,32 procenta na 1196,8 bodu. Klesaly cenné papíry většiny titulů, málo obchodované akcie technologické KIT digital ztratily skoro pět procent, vyplývá z údajů burzy. Dolů burzu táhly především energetická společnost ČEZ a obě banky.

Akcie ČEZ proti úterku ztratily 1,33 procenta na 888 Kč. Cenné papíry Erste Bank oslabily o 1,39 procenta na 778 Kč a Komerční banka si odepsala 1,90 procenta na 3815 Kč. V čele sestupu byly akcie KIT digital, která v úterý oznámila hospodářské výsledky. Její cenné papíry klesly o 4,76 procenta na 243,90 koruny, ale při velmi malém objemu transakcí.

Jako jedny z mála posílily akcie skupiny autobazarů AAA Auto, o 2,98 procenta na 14,53 Kč, zřejmě pod vlivem dnes zveřejněných hospodářských výsledků. Firma oznámila, že loni byla v zisku 1,2 milionu eur (asi 30 milionů korun), zatímco v roce 2008 skončila ve ztrátě 32,4 milionu eur. Tržby společnosti nicméně meziročně klesly o 44 procent na 165,1 milionu eur.

Oslabovaly také okolní středoevropské trhy, nejvýrazněji vídeňský index index ATX, který odepsal 0,62 procenta. Frankfurtský DAX sestoupil o 0,13 procenta.

Jak uvedl analytik Komerční banky Josef Němý, akciové trhy dnes ztrácely hlavně kvůli negativní zprávě z amerického trhu práce. Soukromý sektor v USA totiž v březnu nečekaně zrušil 23.000 pracovních míst, zatímco analytici odhadovali, že naopak 40.000 pracovních míst vytvořil.

Dnes klesaly i západoevropské trhy a největší ztráty zaznamenaly banky, například akcie BNP Paribas a Deutsche Bank oslabily o tři procenta, dodal Němý. Poznamenal, že pražská burza za celé první čtvrtletí skončila se ziskem sedm procent.

Podle analytika Patria Finance Josefa Kohouta ani dnes neprojevili investoři velkou aktivitu. Celkový objem obchodů o málo přesáhl jednu miliardu korun. "Výraznější změnu nelze čekat ani v závěru týdne, a to z důvodu uzavření zámořských trhů a části západoevropského regionu během páteční seance," dodal Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK