Japonské akcie díky slabému jenu na maximu za 19 měsíců

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh první den nového fiskálního roku výrazně stoupl a jeho hlavní index se dostal na nejvyšší úroveň za 19 měsíců. Ke vzestupu na tokijské burze dopomohl několikadenní pokles kurzu jenu a nárůst v komoditním sektoru, který využíval růstu cen ropy a dalších surovin. Na asijském devizovém trhu dolar mírně sestoupil ze středečního tříměsíčního vrcholu k japonskému jenu.

Index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,4 procenta na 11.244,40 bodu, nejvýše od počátku října 2008. Index stoupá na nová maxima za rok a půl již tři dny za sebou.

Akcie japonských vývozců podporuje od počátku týdne klesající japonský jen. Vzhůru směrují trh rovněž rostoucí ceny ropy a dalších komodit, které prospívají akciím komoditního sektoru, zejména obchodním společnostem jako Mitsubishi Corp. Náladu dnes ještě zlepšil debut akcií životní pojišťovny Dai-ichi Life Insurance na burze, kde její akcie otevřely růstem o 14 procent.

Na devizovém trhu přerušil japonský jen klesající sérii, v níž se dostal k dolaru nejníže za tři měsíce. Jen oslabovaly dohady, podle nichž japonští investoři půjdou od nového japonského fiskálního roku do měn s vyššími výnosy. Euro dočasně posílilo, přetrvávající obavy ze státních dluhů jej však vrátily zpět.

Dolar ke konci tokijského obchodování klesl k jenu o 0,1 procenta na 93,37 JPY a sestoupil z maxima nad 93,80 JPY. Euro zpočátku vystoupilo na 1,3562 USD, později se však vrátilo ke středeční úrovni 1,3503 USD. Pozornost upoutal novozélandský dolar, který klesl k hlavním světovým měnám o téměř jedno procento poté, co Mezinárodní měnový fond odhadl, že jeho kurz je nadhodnocený o 10-25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK