Markit:Podmínky v průmyslu se lepší, index je na dvouletém maximu

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v březnu zlepšily. Index index nákupních manažerů (PMI) stoupl v březnu na dvouleté maximum 56,8 bodu z únorových 54,3 bodu. Podle průzkumu mezi podniky navíc nové zahraniční zakázky rostly nejrychleji za více než tři roky a zaměstnanost v oblasti průmyslu se zvýšila poprvé od června 2008. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek také zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od listopadu. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí.

"Česká výroba se v březnu povzbudivě zlepšila. Produkce a nové zakázky dosáhly dvouletých rekordů a zahraniční zakázky prudce vzrostly, což reflektovalo podobný trend v Eurozóně a v Německu, pravděpodobně následkem oslabeného eura," uvedl Kubilay Ozturk z firmy HSBC.

Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků.

Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1400 zaměstnanců. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK