Deník: Oděvní podnik propustí v dubnu zhruba 150 zaměstnanců

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 1. dubna (ČTK) - Prostějovský Oděvní podnik, který je od ledna v úpadku, v dubnu propustí podle místního úřadu práce zhruba 150 zaměstnanců. Informuje o tom dnešní Prostějovský deník. Poslední masivní propouštění pracovníci závodu v Prostějově zažili před rokem. Výpověď tehdy dostaly zhruba dvě stovky lidí. Podnik má nyní asi 1500 pracovníků, dalších 300 je na mateřské či rodičovské dovolené.

Popuštěné budou během dneška a úterý přijímat do evidence uchazečů o zaměstnání pracovníci úřadu práce přímo v prostorách OP. "Zřídíme tam odloučené pracoviště úřadu práce," řekl mluvčí úřadu práce Adolf Tomandl. Podle deníku někteří pracovníci dostali výpověď minulý týden.

OP dluží věřitelům zhruba 1,6 miliardy korun. Soud společnosti povolil začátkem března reorganizaci, vedení firmy ale od plánu jej předložit odstoupilo, neboť nesehnalo peníze na provoz. Na základě toho soud rozhodl, že osloví další subjekty včetně věřitelů OP, zda nechtějí předložit vlastní návrh na reorganizaci firmy. O dalším osudu podniku a dalším postupu se rozhodne za měsíc na schůzi věřitelů.

Předběžný věřitelský výbor, který se sešel v úterý, schválil návrhy managementu týkají se provozních výdajů firmy. "To by mělo umožnit další pokračování výroby minimálně do konání jednání věřitelů 26. dubna," řekl mediální zástupce podniku Karel Samec. Jedná se zejména o možnost využití inkas z prodeje zboží a plateb od zákazníků pro financování současných zakázek ve výrobě. Výroba v podniku zatím stále pokračuje, zakázky má podnik zajištěny do konce dubna.

Oděvní podnik je největším textilním výrobcem v zemi. Loni mu podle předběžných odhadů klesly tržby o 42 procent na 1,13 miliardy korun a hospodaření zakončil ztrátou zhruba 363 milionů korun. V roce 2008 činila ztráta podniku dokonce 1,1 miliardy korun.

Insolvenční řízení s firmou brněnský krajský soud zahájil v druhé polovině ledna. Firma jej o to požádala sama s ohledem na svou špatnou finanční situaci. Podle vedení podniku ji zavinil soustavný propad tržeb, snižování marží a propad cash-flow. Obrat tuzemských oděvních firem negativně ovlivňují kurzové výkyvy a také levná pracovní síla v asijských zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK