Prodej automobilek Hyundai a Kia v březnu prudce rostl

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 1. dubna (ČTK) - Prodej jihokorejských automobilek Hyundai Motor a Kia Motors v březnu prudce rostl. Hyundai prodala 317.973 vozů, o 36 procent více než loni. Prodej její dceřiné společnosti Kia se pak zvýšil o 55 procent na 173.095 vozů.

Ve srovnání s předchozím měsícem prodej Hyundai stoupl o 27 procent. Automobilka dodala, že k vysokému růstu přispěly nové modely, rekordní prodej v USA a vysoké dodávky z továren v Číně a Indii.

V USA prodej firmy v březnu stoupl meziročně o 18 procent. Poptávku na americkém trhu podpořil nový model sedanu Sonata. Analytici se obávali, že vysoké slevy Toyoty, kterými se snaží podpořit prodej v USA po nedávných problémech jejích vozů, poškodí prodej Hyundai.

V USA byl největší zájem o Sonatu a sportovní užitkový vůz Tuscon. Vysoká poptávka přiměla Hyundai zvýšit výrobu v její americké továrně v Alabamě poprvé od jejího spuštění v roce 2005 na téměř plnou kapacitu, napsala agentura Reuters.

Hyundai je spolu se svojí dceřinou společností Kia Motor čtvrtou největší automobilkou na světě. Ve firmě Kia vlastní Hyundai podíl 35 procent. Hyundai zahájila koncem roku 2008 sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Nošovická automobilka vyrobila v minulém roce zhruba 118.000 vozů. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK