Aktivita průmyslu v eurozóně nejvyšší za více než tři roky

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. dubna (ČTK) - Průmyslová aktivita v zemích eurozóny rostla v březnu šestý měsíc po sobě a byla nejvyšší za více než tři roky. Situace průmyslového sektoru v Řecku, které je postiženo dluhovou krizí, se však stále zhoršuje. Index nákupních manažerů (PMI) stoupl v březnu na 56,6 bodu z únorových 54,2 bodu, nejvýše od listopadu 2006, uvedla dnes výzkumná společnost Markit Economics na základě průzkumu u podniků.

Nad hranici 50 bodů, která vyznačuje předěl mezi růstem a poklesem, se PMI pro eurozónu dostal po hospodářské recesi poprvé loni v říjnu. Jeho další zlepšování v prvních měsících roku podle analytiků naznačuje, že v letošním prvním čtvrtletí bude ekonomika zemí eura růst silněji než dosud.

Průmyslová aktivita v Německu rostla tempem nevídaným téměř deset let a ve Francii byla nejvyšší od konce roku 2006. V Itálii byla situace v tomto ohledu nejlepší za bezmála tři roky a průmysl ve Španělsku, které je zřejmě stále v recesi, se dostal nad hranici 50 bodů poprvé od listopadu 2007. Samostatný index pro Británii, která není členem eurozóny dosáhl nejvyšší úrovně od října 2004.

Další zhoršení však utrpěl průmyslový sektor v Řecku, které má vedle těžko zvládnutelných dluhů i velmi slabou ekonomiku. PMI pro Řecko klesl o 1,3 na 42,9 bodu a ekonomové zemi v letošním roce předpovídají hospodářský pokles o dvě procenta, tedy stejný jako loni.

Index firmy Markit pro Českou republiku se dostal v březnu na dvouleté maximum 56,8 bodu z únorových 54,3 bodu. Podle průzkumu mezi podniky navíc nové zahraniční zakázky průmyslu rostly nejrychleji za více než tři roky a zaměstnanost se zvýšila poprvé od června 2008. Český PMI se drží nad 50 body od loňského listopadu po 16 měsíců v pásmu poklesu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK