Co týden dal?

08.11.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Informace o událostech posledního týdne ze světa, z domova a z našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě
V pondělí byl ukončen spor Microsoftu s 9 americkými státy, společnost se bude muset  více otevřít konkurenci. Microsoft se chce nyní více zaměřit na spory, které vede v Evropské unii. V Turecku proběhly parlamentní volby. Jasně v nich zvítězili umírnění islamisté. EU tato skutečnost neznepokojuje a vládu hodlá hodnotit až podle činů. Vítězná Strana spravedlnosti prosazuje vstup do EU a ekonomickou reformu. Další volby proběhli v úterý v USA. V doplňovacích volbách do Kongresu zvítězili Buschovi republikáni. Získali nadpoloviční většinu v obou jeho komorách, v Senátu i ve Sněmovně reprezentantů. Tento výsledek umožní republikánům jednodušeji prosazovat zákony a zároveň se projeví i zahraniční politice USA. Busch již nebude muset tolik vyjednávat s demokraty.

Posledních 7 dní doma
V komunálních a senátních volbách zvítězila ODS a po červnových volbách do poslanecké sněmovny vstala z mrtvých. 8 senátorských křesel získali nestraníci nebo neparlamentní politické strany.  Debaklem skončily volby pro US-DEU a také lidovci utrpěli porážku. Na základě výsledků voleb se bude ODS ucházet o předsednictví Senátu, jejich nejvážnějším kandidátem je D. Lastovecká. Tento týden dostala ČR první varovný signál ze světových finančních kruhů. Agentura Standard & Po's snížila ČR rating, kvůli rostoucím veřejným dluhům. Druhým důvodem je obava o uskutečnění potřebných reforem veřejných financí a penzijního systému velmi těsně zvolenou vládou (VERZE 2-S&P snižuje rating závazků Česka, poprvé od 1998). Hana Marvanová se nebude účastnit hlasování o státním rozpočtu na  rok 2003 a dá tak šanci na jeho schválení zbylými koaličními poslanci. (VERZE 2-Marvanová říká, že dá rozpočtu na rok 2003 šanci). Vláda navrhla předběžný termín pro referendum o vstupu ČR do Evropské unie (Vláda pro hlasování o EU navrhuje 15. a 16.června). Poslanecká sněmovna schválila zákon umožňující ochranu českého vzdušného prostoru 15 bojovými letadly USA během summitu NATO. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Posledních 7 dní na našem serveru
Tento týden jsme pro Vás připravili aktuální sazby povinného ručení pro rok 2003. Doba na změnu pojišťovny je krátká, proto se včas rozhodněte (více viz. ve článku: Chcete povinné ručení u konkurence? Času je málo!). Pokud chcete povinné ručení sjednat a ušetřit, můžete využít našeho Prodejního centra. Nabídka je velmi výhodná i pro užitkové a nákladní automobily.

V rubrice Finanční triky jste se tento týden mohli dočíst jak vyzrát na úřady, když ztratíte občanku, pas, řidičský průkaz, když se vdáte nebo oženíte a když budete chtít změnit trvalé bydliště.

Anketa

Tento týden jste vyjadřovali spokojenost s dosavadními výsledky českých vyjednávačů o vstupu do Evropský unie. Většina z hlasujících, celkem 56% je s současným stavem nespokojeno a přálo by si výhodnější podmínky pro Českou republiku. Druhá nejpočetnější skupina hlasujících (32%) považuje dosažený výsledek za uspokojivý i když dokonalý. Pro 9% je náš připravovaný vstup do EU nezajímavý. Pouhá 3% jsou přesvědčena, že jsme při vyjednávání dosáhli maxima. Vláda asi na poslední chvíli žádné převratné změny nedosáhne a její hlavní šancí pro získání větší podpory pro vstup je připravovaná propagační kampaň v předpokládaném objemu 200 mil Kč.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU