ÚOHS začal rozhodovat, zda může ČEZ koupit Dalkii Ústí nad Labem

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 1. dubna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal rozhodovat, zda může energetická společnost ČEZ koupit za 6,3 miliardy korun 85 procent teplárenské firmy Dalkia Ústí nad Labem. V pondělí na návrh ČEZ zahájil správní řízení k této fúzi, ze zákona má na rozhodnutí 30 dnů. ČTK to zjistila z elektronické databáze ÚOHS. Transakcí se již zabývaly antimonopolní orgány Evropské komise, které k ní výhrady neměly.

Obchod oznámil ČEZ loni v listopadu. Dalkia Ústí nad Labem zahrnuje zejména teplárnu Trmice a zhruba 20procentní podíl v Tepelném hospodářství Ústí nad Labem. Zároveň ČEZ získá 15procentní podíl v samotné Dalkii ČR za 3,6 miliardy Kč. Zda se ÚOHS zabývá i prodejem podílu 15 procent v Dalkii ČR, úřad neuvedl.

Pokud antimonopolní úřad obecně zjistí ve správním řízení nějaké potíže, například v podobě stížností konkurentů, může lhůtu prodloužit o čtyři měsíce. Teoreticky může fúzi i zastavit, v posledních letech se to ale nestalo. Může také dospět k závěru, že fúze u menších firem nepodléhá jeho povolení.

Dokončení transakcí se podle dřívějších informací mluvčí firmy ČEZ Evy Novákové očekává v řádu měsíců, právě s ohledem na vyhodnocení antimonopolními orgány. V listopadu po oznámení transakce ČEZ uvedl, že akvizicí naplňuje své dlouhodobé zájmy v oblasti teplárenství. V Ústí nad Labem ČEZ vlastní teplárenskou společnost Martia a firmu PPC Úžín, která disponuje stavebním povolením na výstavbu paroplynové elektrárny v sousedství města.

ČEZ zároveň získal listopadových informací opci na zbylý 15procentní podíl ve společnosti Dalkia Ústí nad Labem. Stejně tak může za určitých podmínek Dalkia získat 85 procent ústeckých teplárenských aktivit zpět.

Skupina Dalkia ČR, která v současné době zaměstnává 2700 lidí, patří v tuzemsku k předním energetickým skupinám. Kromě výroby a distribuce tepla vyrábí elektřinu a poskytuje technické a energetické služby. Firmu vlastní skupina Veolia Environnement a skupina EDF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK