Světoví oceláři vyzývají úřady k prověření trhu železné rudy

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. dubna (ČTK) - Světové sdružení pro ocel (WSA) dnes vyzvalo antimonopolní úřady po celém světě k prověření trhu železné rudy. Výrobci oceli jsou přesvědčeni, že nástup nových krátkodobějších cenových kontraktů na nákupy rudy bude mít negativní dopad na oživení globální ekonomiky, protože tato surovina v posledních měsících na trhu prudce zdražila.

Tento týden australský těžařský koncern BHP Billiton a brazilská Vale, dva ze tří dominantních těžařů rudy, přešly s japonskými ocelárnami na čtvrtletní cenové kontrakty na základě promptních tržních cen místo několik desetiletí dlouhé praxe ročních smluv. Hrozí tak, že cenový vývoj na promptním trhu, kde se ceny rudy za posledního půl roku zvýšily více než dvojnásobně, se přelije mnohem dříve do velké části ocelářství a bude zvyšovat cenovou hladinu celé škály zboží od špendlíků po automobily.

"Je naléhavě nutné, aby úřady pro hospodářskou soutěž kolem světa prověřily trh železné rudy a tržní chování tří společností, které na něm dominují," uvedl generální ředitel ocelářského sdružení Ian Christmas. Proti přechodu na čtvrtletní kontrakty ve středu vystoupila evropská ocelářská lobby Eurofer a evropské sdružení výrobců automobilů ACEA. Obě organizace vyzvaly Evropskou komisi, aby zabránila "nepřiměřeně vysokým cenám" suroviny klíčové pro výrobu oceli.

Společnosti BHP, Vale a další australská skupina Rio Tinto tlačí odběratele ke zrušení ročních cenových smluv a jejich nahrazení krátkodobějšími, protože dlouhé oddalování reakce cen jejich dodávek na růst cen rudy jim snižuje tržby a zisky. Trio podle ocelářského sdružení kontroluje 68,5 procenta trhu železné rudy přepravované po mořích. Nyní se odehrávají klíčová jednání, v nichž se rozhoduje, zda na krátkodobé smlouvy přejde i Rio Tinto a zejména jeho čínští odběratelé. Čínská vláda se již vyslovila proti přechodu na krátkodobé smlouvy.

Christmas poukázal na to, že dosavadní systém ročních kontraktů podporoval dlouhodobé vztahy mezi oceláři a dodavateli surovin, což vedlo ke vzájemně prospěšným investičním rozhodnutím. "Přesun k promptním cenám bude mít za následek rozkolísání, což střednědobě a dlouhodobě ani jedné ze stran neprospěje," řekl Christmas. Oceláři se musí letos již vyrovnávat s růstem cen koksovatelného uhlí, jejich druhé hlavní suroviny, o více než 55 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK