Objem akciových obchodů na burze letos vzrostl o desetinu

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Objem akciových obchodů na pražské burze v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o desetinu na 113,4 miliardy korun. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2008 před vypuknutím finanční krize byl ale letošní objem obchodů ani ne poloviční. Vyplývá to ze statistik pražské burzy. Podle analytiků začíná letos zájem o obchodování postupně narůstat hlavně ze strany drobných investorů.

Nízké objemy obchodů na pražské burze jsou ovlivněny zejména absencí velkých institucionálních investorů. Obdobná situace jako na pražské burze je aktuálně na většině západních trhů. Je to dáno zvýšenou obezřetností investorů a nejistotou nad hospodářským výhledem. "Rovněž zprávy ohledně potenciálních dluhových problémů některých subjektů (států) jsou pro investory spíše zdviženým prstem," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Naopak zájem drobných investorů letos opět narůstá. "Zájem lidí o investování pořád narůstá, ale jedná se spíše o retailovou klientelu, která není schopná z celkového pohledu výrazně zvýšit likviditu domácího trhu," uvedl analytik společnosti Fio David Brzek. Potvrzuje to také Vaníček. "Nákupní zájem je poměrně solidní, což dokazuje i růst domácí burzy. Index PX od počátku roku vykazuje růst o 8,4 procenta," uvedl analytik.

Nejúspěšnějším titulem za první kvartál byla těžební firma NWR, jejíž akcie posílily o více než třetinu na 218 korun za kus ke konci března. "Investoři spekulují, že situace v ocelářském a hutním průmyslu se bude nadále zlepšovat a že se společnosti podaří od druhého kvartálu vyjednat vyšší ceny své produkce," zmínil Brzek.

Nejobchodovanější emisí byl tradičně ČEZ, s jehož akciemi se uskutečnily v prvním kvartálu obchody za více než 36 miliard korun. Pozornost investorů byla soustředěna i na bankovní sektor. Komerční banka a Erste Bank obsadily z pohledu objemů obchodů druhé a třetí místo. "Zájem investorů byl v kontextu volatilního vývoje celého bankovního sektoru ve světě. Investoři postupně reagovali na Obamův plán další restrikce pro finanční instituce, posléze byla hlavním indikátorem vývoje situace v Řecku," komentoval Brzek.

Podle něj by se letos situace ohledně nízkých objemů obchodů již neměla zhoršovat. "Na druhou stranu ale zatím nevidím žádný katalyzátor k výraznějšímu nárůstu objemů obchodů," řekl Brzek. Podle Vaníčka by s ústupem nejistoty ohledně ekonomického oživení měl následně přijít i zvýšený zájem investorů o akcie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK