Dolar vystoupil na sedmiměsíční maximum k jenu, roste i k euru

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. dubna (ČTK) - Kurz amerického dolaru dnes vystoupil na sedmiměsíční maximum vůči japonskému jenu, dolar ale zpevňuje i vůči společné evropské měně euro. K růstu mu pomáhají další důkazy o postupném zlepšování stavu americké i globální ekonomiky a na začátku nového čtvrtletí i postoj investorů v Japonsku.

Krátce před 17:00 se dolar k jenu prodával za 93,89 JPY a proti předchozímu dni se jeho kurz zvýšil asi o půl procenta. Během dne se měna vyšplhala až na 94,04 JPY, což je nejvyšší kurz od loňského srpna. Euro se posunulo mírně dolů na zhruba 1,3502 USD a stále na něj nepříznivě doléhá vývoj v Řecku.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států se v březnu výrazně zlepšila a rostla nejrychleji od července 2004. Index Institutu nákupního managementu (ISM) vystoupil na 59,6 bodu, zatímco v únoru byl na 56,5 bodu. Na trhu se čekal růst indexu na 57 bodů.

"Jsou to určitě skvělá data a jsou lepší, než se čekalo. Předpokládám, že dolaru to pomůže," poznamenal hlavní analytik společnosti IG Markets v Chicagu Dan Cook. "Vadou na kráse byl jen mírný pokles zaměstnanosti. V týdnu, kdy se pozornost zaměřuje právě na zaměstnanost, to není zrovna to, co byste chtěli vidět," dodal.

Dolaru pomohlo mimo jiné to, že v Japonsku začíná nový fiskální rok a řada investorů přesouvá peníze do jiných měn, aby využili vyššího úročení. Japonsko má základní úrok blízko nuly a kvůli deflaci není pravděpodobné, že by měnovou politiku v brzké době změnilo. Naopak v jiných zemích už se počítá s postupným zpřísňováním měnové politiky.

Pozornost obchodníků se otáčí k páteční zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA. Předpokládá se, že největší ekonomika světa už v březnu tvořila pracovní místa, podle odhadů jich přidala asi 190.000. Pokud se odhady potvrdí, lze čekat další růst kurzu dolaru, neboť se zvýší pravděpodobnost zahájení cyklu zvyšování úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK