Polsko chce letos privatizací energetik získat 16,7 mld. zlotých

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 1. dubna (ČTK) - Polsko chce letos získat za prodej státních aktiv v energetikách 16,7 miliardy zlotých (110,2 miliardy Kč), aby si pomohlo při krytí rozpočtového schodku. Uvedl to dnes náměstek polského ministra státního pokladu Jan Bury.

Náměstek potvrdil, že česká elektrárenská společnost ČEZ, polská Enea, výrobce kotlů Rafako a soukromá RPG Partners českého finančníka Zdeňka Bakaly předložily předběžné nabídky na koupi podílu v polských elektrárnách Pontnów-Adamów-Konin (PAK). Hloubkovou prověrku v PAK podle dnešního sdělení ministerstva státního pokladu budou moci vykonat Enea a ČEZ.

Polská vláda chce letos získat privatizacemi 25 miliard zlotých a získala z toho přibližně již jednu pětinu. Prodej podílů v několika elektrárenských skupinách má být jádrem letošního privatizačního programu polské vlády.

Náměstek předpokládá, že stát prodá zhruba čtvrtinový podíl společnosti Tauron do června. Tauron je druhý největší polský producent elektřiny. Ve druhé polovině roku chce ministerstvo pověřené privatizacemi prodat svůj 50procentní podíl v energetice PAK, deset procent ve společnosti PGE a zbývajících 60 procent ve skupině Enea.

Zatím v tomto roce dohlížel Bury na prodej zbývajícího státního podílu v uhelné těžební společnosti Bogdanka a 16 procent energetiky Enea. Bury dodal, že po silné poptávce při loňské prvotní nabídce akcií PGE vláda zvýší proti plánům podíl, který nabídne individuálním investorům v pojišťovně PZU, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK