Aktivita v americkém průmyslu v březnu prudce rostla

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. dubna (ČTK) - Zpracovatelský sektor ve Spojených státech v březnu zaznamenal dramatické zlepšení a expandoval nejrychleji za více než pět let. Takzvaný index Institutu řízení dodávek (ISM), který sleduje obchodní aktivitu už na úrovni nákupních manažerů, vzrostl na 59,6 bodu. V únoru byl na 56,5 bodu.

Indikátor vykazuje růst už osm měsíců v řadě. Pokud je nad 50 body, znamená to růst aktivity, pokud by klesl pod 50 bodů, ukazoval by snížení aktivity. V březnu aktivita rostla nejvýrazněji od července 2004. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index vzroste na 57 bodů.

Dílčí index zaměstnanosti ale mírně klesl a dostal se na 55,1 bodu z únorových 56,1 bodu. I tak je ale vysoko nad 50 body, takže i zaměstnanost se dál zlepšuje, byť pomaleji. Naopak dílčí index placených cen vyskočil z 67 až na 75 bodů.

Dosavadní vývoj naznačuje, že průmyslové podniky i nadále táhnou Ameriku z recese. Hrubý domácí produkt USA se v závěru loňského roku zvýšil v celoročním přepočtu o 5,6 procenta, což je nejvíce za posledních šest let. Růst byl ale převážně výsledkem obnovy zásob, řada analytiků tedy čeká, že tempo růstu americké ekonomiky se nyní zpomaluje.

Americké podniky zvyšují výrobu hlavně na export. Jejich odběratelé sice nadále drží skladové zásoby na podprůměrné úrovni, s nastupujícím hospodářským oživením je ale začínají zvyšovat. Ekonomická aktivita se tak postupně rozbíhá v celém světě.

Podobný průzkum, jaký v USA provádí ISM, se uskutečňuje ve většině zemí. Čerstvá data z Číny, Velké Británie a 16 zemí eurozóny dnes ukázala, že se průmyslová aktivita výrazně zlepšuje i tam. V Česku se v březnu podmínky ve zpracovatelském sektoru také zlepšily, index nákupních manažerů podle společnosti Markit Economics stoupl na dvouleté maximum 56,8 bodu z únorových 54,3 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK