Soud dal zapravdu společnosti eBay ve sporu s Tiffany

01.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/San Francisco 1. dubna (ČTK) - Odvolací soud v New Yorku dal zapravdu společnosti eBay v jejím sporu s výrobcem luxusních doplňků Tiffany & Co. Ve sporu jde o prodej napodobenin zboží, které vyrábí právě Tiffany. Ta je rozhodnutím znepokojena a uvedla k němu, že verdikt de facto umožňuje společnosti eBay dál prodávat padělky. eBay ale oponuje, že s tímto neduhem bojuje a investoval už miliony dolarů.

Soud rozhodl, že eBay nezasáhl do práv společnosti Tiffany a značku jako takovou nepoškodil, i když se přes portál eBay prodávaly padělky zboží Tiffany. Soud ale nařídil, aby ještě pokračovala ta část sporu, kde se Tiffany domáhá uznání újmy za to, že eBay se podle jejího názoru dopustil klamavé reklamy.

Tiffany a další světoznámí výrobci luxusních doplňků už léta tvrdí, že na portálu eBay se prodávají napodobeniny jejich výrobků. eBay, který sám nic neprodává a prodej či aukci pouze organizuje, se naopak brání tím, že na odhalování padělků na svém webu vynakládá značné finanční prostředky, a proti jejich prodeji tedy bojuje, jak může.

Agentura Reuters napsala, že spor Tiffany & Co versus eBay je ve Spojených státech považován za lakmusový papírek schopnosti internetových firem jako je eBay či Google obhájit svůj podnikatelský model a přesvědčit kritiky, že anonymita internetu neusnadňuje šířit padělky. Firmy tvrdí, že jen dávají k dispozici technické zázemí jako jsou servery, odpovědnost prý leží na jiných.

Do podobného sporu se dostal i zmíněný Google. Zažalovalo jej několik francouzských výrobců luxusních doplňků, mezi nimi i Louis Vuitton. Tomu se nelíbí, že prakticky jakýkoliv zájemce si u americké společnosti může koupit reklamu na předem vybraná klíčová slova. Sporem se zabýval Evropský soudní dvůr v Lucemburku, dal ale zapravdu Googlu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK