ČSÚ:Pohonné hmoty v uplynulém týdnu mírně klesly, zdražil jen LPG

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu mírně klesly, dražší byl pouze plyn LPG. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 31,54 koruny za litr a byl tak o devět haléřů levnější než o týden dříve. Motorová nafta zlevnila o 12 haléřů na průměrných 29,64 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zlevnil průměrně o dva haléře na 30,99 koruny za litr. O deset haléřů naopak zdražil plyn LPG, který se prodával průměrně za 14,74 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů průměrná cena benzinu Natural 95 klesla o dva haléře na 31,30 Kč/l, nafta zlevnila o sedm haléřů na 29,41 Kč/l.

Podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting dosáhly ceny pohonných hmot vrcholu a jejich pokles by měl vydržet i v příštím týdnu. "Důvodem je posilování koruny i eura vůči dolaru díky dohodě mezi Německem a Francií o případné pomoci pro předlužené Řecko," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK