Těžba ropy v Rusku v březnu na novém rekordu, těžba plynu klesla

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. dubna (ČTK) - Těžba ropy v Rusku v březnu mírně stoupla na rekordních 10,12 milionu barelů denně z únorových 10,08 milionu barelů. Těžba plynu však klesla o 6,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo energetiky.

Těžba zemního plynu se snížila na 1,94 miliardy metrů krychlových denně z 2,07 miliardy v únoru. Firmě Gazprom klesla těžba na 1,53 miliardy metrů krychlových z 1,63 miliardy v předchozím měsíci, napsala agentura Reuters.

Ruská těžba ropy se loni v září poprvé v historii dostala nad hranici deseti milionů barelů denně a od té doby se nad touto hranicí stále drží. Rusko se loni stalo v produkci ropy jasnou světovou jedničkou. V současnosti již těží zhruba o čtvrtinu ropy více než jeho nejbližší konkurent, Saúdská Arábie.

Moskva se snaží zvyšováním těžby podpořit domácí ekonomiku, která byla těžce zasažena světovou finanční krizí a hospodářskou recesí. Růst těžby ropy v Rusku se ale příliš nelíbí Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), která se snaží omezováním produkce podpořit ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK