Během Velikonoc se rozjede třetí blok dukovanské elektrárny

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 2. dubna (ČTK) - Během Velikonoc se rozjede třetí reaktorový blok jaderné elektrárny v Dukovanech. Blok je v odstávce kvůli výměně paliva a revizi zařízení od 28. února. V současné době prochází zařízení sérií zkoušek, kterými musí každý výrobní blok před najetím po odstávce úspěšně projít. ČTK to dnes oznámil mluvčí elektrárny Petr Spilka.

"Koncem letošního října bude asi na 25 dní třetí blok znovu odstaven souběžně se čtvrtým reaktorovým blokem," uvedl mluvčí. Druhou odstávku si vynutí revize a opravy zařízení společných pro oba uvedené bloky.

Podle Spilky není příliš obvyklé, aby opravy probíhaly na dvou blocích současně. V historii dukovanské elektrárny se to stane podle Spilky potřetí. "Je to příležitost pro uskutečnění oprav společných zařízení. V tomto případě k opravě rozvodů technické vody, která slouží k chlazení řady zařízení reaktorových bloků," dodal mluvčí.

Dukovanská elektrárna byla dosud největším dodavatelem elektřiny v Česku, letos by ji měl poprvé překonat mladší jihočeský Temelín. Na celkové tuzemské produkci elektrické energie se oba zdroje, které patří do elektrárenské skupiny ČEZ, podílejí více než 30 procenty. V minulém roce první jaderná elektrárna na území Česka vyrobila 13,995 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny, pro letošek se plánuje 14,171 miliardy kWh.

bjr jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK