Ukrajina čeká uvolnění dalších peněz od MMF v květnu

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 2. dubna (ČTK) - Ukrajina se dohodla s Mezinárodním měnovým fondem na výši rozpočtového deficitu a věří, že jí díky tomu MMF v květnu uvolní další peníze z úvěrového programu. Rozpočtový deficit byl hlavním sporným bodem jednání o dalších penězích od MMF. Uvedl to dnes ukrajinský premiér Mykola Azarov.

MMF schválil Ukrajině finanční pomoc 16,4 miliardy dolarů (307 miliard Kč) v listopadu 2008, kdy se země v důsledku globální finanční krize ocitla v hlubokém ekonomickém propadu. Fond však uvolňování peněz z tohoto programu pozastavil, protože Kyjev před prezidentskými volbami porušoval sliby nezvyšovat sociální výdaje a zvýšit ceny plynu pro domácnosti. Z dosavadního programu zbývá Ukrajině šest miliard dolarů.

Mise MMF dorazila k dalšímu jednání na Ukrajinu tento týden. Jednání se zadrhla právě na výši rozpočtového deficitu, protože fond požadoval fiskální obezřetnost, vláda naopak slíbila výplaty štědrých sociálních dávek.

"Dohodli jsme se, že deficit státního rozpočtu bude (v letošním roce) kolem šesti procent," řekl Azarov novinářům. Loni deficit činil zhruba 14 procent hrubého domácího produktu. Dodal, že ještě tento měsíc bude připravené memorandum, které obě strany podepíší. Poté bude ještě o zahájení programu jednat výkonná rada MMF. "Očekávám, že spolupráce s MMF se obnoví v květnu," uvedl.

Ukrajinská ekonomika loni klesla o 15 procent. MMF zastavila čerpání peněz z programu pro Ukrajinu loni poté, co bývalý prezident Viktor Juščenko schválil růst minimálních a mezd a penzí, přestože se předtím země zavázala, že tak neučiní. Jednání se obnovila v únoru, kdy byl novým prezidentem zvolen Viktor Janukovyč. Nový prezident si stanovil obnovení spolupráce s MMF za jednu ze svých priorit. Současně však upozornil, že chce pokračovat v plánech sociálních výdajů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK