Dolar díky statistice o trhu práce v USA zpevňuje

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. dubna (ČTK) - Kurz dolaru se dnes odpoledne vydal vzhůru a reagoval na příznivou zprávu o vývoji na trhu práce ve Spojených státech. Statistika ukázala, že největší ekonomika světa v březnu vytvořila nejvíce pracovních míst od začátku hospodářské recese a je na cestě vytrvalého oživení.

Dolar k euru se prodával v kurzu 1,3514 USD, a proti čtvrtečnímu závěru v New Yorku si připsal asi půl procenta. Krátce po zveřejnění statistiky se totiž globální hedgeové fondy vrhly na prodej eur. Vůči japonskému jenu dolar zpevnil asi o 0,6 procenta na 94,43 JPY, bezprostředně po zprávě ale vystoupil až na 94,54 JPY a byl nejsilnější od srpna 2009.

Dealeři podle agentury Reuters uváděli, že blízko hranice 95 JPY už jsou znát bariéry, které souvisejí s opčními kontrakty. Na této hranici proto v nejbližší době zřejmě bude silný odpor.

Americká ekonomika v březnu vytvořila zhruba 162.000 nových pracovních míst. Je to sice méně, než se čekalo, protože konsenzus analytiků ukazoval na 190.000 míst, i tak je to ale příznivá zpráva. Dolar bezprostředně po zveřejnění zprávy trochu zakolísal a vydal se dolů, vzápětí ale růst obnovil a ještě zesílil.

Analytici vítají hlavně to, že asi 123.000 míst vytvořili zaměstnavatelé v soukromém sektoru. Je to totiž nejvíce míst od května 2007, tedy ještě předtím, než začala krize. Lze tedy usuzovat, že trh práce v USA postupně, i když poněkud pomaleji, vykazuje zlepšení. Americká centrální banka proto možná začne zvyšovat úrokové sazby dříve, než centrální banky v eurozóně a Británii, o Japonsku ani nemluvě.

"Obecně je to příznivá zpráva o situaci na trhu práce. Klíčové je to, že je tam více než 120.000 dalších míst v soukromém sektoru, a to je opravdu něco," řekl hlavní analytik investiční společnosti Forex.com Jacob Oubina. "Všechno, co je nad 50.000, už je pro ekonomiku přínosné," dodal.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, zpevnil asi o půl procenta na 81,197 bodu. Dolar k britské libře zpevnil asi o 0,6 procenta na 1,5197 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK