Čistý zisk ČP loni stoupl o 1,5 miliardy na 7,4 miliardy Kč

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Čistý zisk České pojišťovny v roce 2009 podle mezinárodních účetních standardů meziročně stoupl o 1,5 miliardy Kč na 7,4 miliardy Kč. Na pojistném ČP vybrala loni přes 38 miliard Kč, tedy zhruba o šest procent méně než v roce 2008. Důvodem byl hlavně plánovaný útlum finančních rizik. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČP Václav Bálek. Celkem pojišťovny v ČR vybraly loni na pojistném téměř 140 miliard korun, což byl meziroční nárůst o 2,5 procenta.

Pozitivní hospodářský výsledek byl podle Bálka založen zejména na výnosech z investic a také na provozních výsledcích, v nichž se projevily úspory v provozních nákladech. "Meziročně vyšší zisk jsme dosáhli v době, která byla poznamenaná světovou ekonomickou krizí,“ uvedl generální ředitel ČP Ivan Vodička.

Významným faktorem nižšího předpisu pojistného byl podle něj pokračující útlum pojištění finančních rizik. "To v době hospodářské krize představuje nadměrně rizikovou oblast, již jsme se rozhodli v loňském roce opustit,“ poznamenal Vodička.

Předepsané pojistné neživotního pojištění dosáhlo loni 24,4 miliardy korun. Největší meziroční nárůsty zaznamenalo pojištění domácích zvířat s 67procentním růstem a pojištění velkých rizik a občanských staveb se šestiprocentním, respektive čtyřprocentním meziročním nárůstem. Předepsané pojistné v životním pojištění činilo 13,6 miliardy korun.

Vlastní kapitál ČP se k 31. prosince 2009 zvýšil meziročně o více než tři miliardy na 21,8 miliardy korun. Bilanční suma byla 126 miliard korun a hrubá výše technických rezerv přestavovala 90 miliard korun.

ČP je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve 14 zemích střední a východní Evropy. Generali PPF Holding spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva za více než 12 miliard eur a poskytuje v regionu služby deseti milionům klientů. Generali PPF Holding, který má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze, je společný podnik Assicurazioni Generali (51 procent) a PPF Group (49 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK