USA zatím Čínu měnovým manipulátorem asi nenazvou

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. dubna (ČTK) - Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy chce prozatím odložit rozhodnutí, zda Čínu nazve měnovým manipulátorem. Napsal to dnes americký list The New York Times (NYT), podle něhož chce Obama počkat, až bude po návštěvě čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa. Ten se chce ve Washingtonu zúčastnit summitu o šíření jaderných zbraní. Obamovi lidé se ke zprávě nechtěli vyjadřovat.

List se opírá o svůj zdroj z administrativy. Rozhodnutí podle listu odráží názor vládních představitelů, že vyvíjet na Čínu tlak není nejlepší způsob, jak Peking přesvědčit, aby kurz čínského jüanu nechal k americkému dolaru zpevnit. Američané tvrdí, že jüan je výrazně podhodnocen, což dává čínským firmám nespravedlivé výhody v mezinárodním obchodě.

Americké ministerstvo financí pravidelně zveřejňuje zprávu, kde se mimo jiné vyjadřuje ke směnným kurzům měn svých hlavních obchodních partnerů. Právě v této zprávě by se úřad mohl vyslovit k tomu, zda Čínu považuje za měnového manipulátora, či nikoli. Letos má být zpráva zveřejněna 15. dubna a do teď se všeobecně očekávalo, že Spojené státy Čínu nazvou zemí, která manipuluje kurzem.

Čína ve čtvrtek oznámila, že její prezident navštíví summit o jaderné bezpečnosti. Ten se bude ve Washingtonu konat pouze pár dnů před chystaným zveřejněním zprávy. Peking je podle diplomatů ochoten jednat se západními mocnostmi o nových sankcích, které OSN chystá vůči Íránu za jeho jaderné ambice.

Reakce Bílého domu tak podle agentury Reuters naznačuje, že napětí mezi USA a Čínou by mohlo začít polevovat. V posledních měsících se obě mocnosti dostaly do několika vážných sporů, nejnověji o cenzuru internetu, prodej amerických zbraní na Tchaj-wan a o schůzku mezi Obamou s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou.

Obama s čínským prezidentem ve čtvrtek zhruba hodinu mluvil telefonicky, když se vracel z pracovní cesty do Bostonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK