Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily o 1,38 procenta

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze měřeno indexem PX v uplynulém týdnu zpevnily o 1,38 procenta na 1 227,4 bodu. Nejvíce zpevnily akcie společnosti Unipetrol, naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl developer Orco. Vyplývá to z výsledků burzy.

Do středy docházelo k lehkému vybírání zisků, oživení nastalo ve druhé polovině týdne. "Důvodem bylo lehké zklamání z dat o průběžné nezaměstnanosti agentury ADP. Nicméně absence negativních zpráv a očekávání pozitivních měsíčních dat z americké nezaměstnanosti a jejich konečné spíše příznivé vyznění (až páteční) posunulo trhy do růstového gardu," řekl ČTK analytik společnsti Atlantik FT Milan Vaníček.

Akcie Unipetrolu posílily o 9,7 procenta na 172 korun za jeden kus. "Akcie profitovaly ze zájmu dlouhodobého investora a ze zpráv ohledně vylepšení rozdílu mezi ropou Brent a Ural, což by mělo mít pozitivní dopad do marží," uvedl Vaníček.

Orco si pohoršilo 4,7 procenta a zavřelo kurzem 190,6 korun za jednu akcii. "Zde se projevily horší než očekávané výsledky a pokles hodnoty čistých aktiv, který byl hlubší než očekávání," zmínil Vaníček.

Pražský trh tento týden ukončil výsledkovou sezónu za poslední kvartál loňského roku. Hospodářské výsledky oznámily kromě developera Orco také tabáková firmy Philip Morris ČR, technologická společnost KIT digital, AAA Auto a rakouská pojišťovací skupina VIG.

Příští týden bude pražská burza kvůli pondělnímu velikonočnímu svátku obchodovat jen čtyři dny, přesto bude týden velmi bohatý na makroekonomická data za Českou republiku. "Celkově očekáváme, že vzhledem k absenci významnějších dat se investoři mohou orientovat podle páteční spíše lépe vyznívající nezaměstnanosti a z tohoto důvodu očekáváme ještě pozitivní reakci trhu. Výsledková sezona za první kvartál se s významnějšími tituly rozběhne až ob týden," uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK