Fastweb i Telecom Italia Sparkle se vyhnuly nucené správě

02.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/Ženeva 2. dubna (ČTK) - Italští telekomunikační operátoři Fastweb a Telecom Italia Sparkle se vyhnuli nucené správě. Firmy oznámily, že soudní líčení, které bylo plánováno na 7. dubna a které se mělo zavedením nucené správy v obou firmách zabývat, bylo zrušeno. Úřady firmy podezírají z praní špinavých peněz a dalších podvodů.

Nucené správě se ale firmy nevyhnuly jednoduše. Musely totiž souhlasit s několika podmínkami, mezi nimiž je podle agentury Reuters například odchod výkonného ředitele Fastwebu Stefana Parisiho i provozního ředitele Alberta Calcagna.

Telecom Italia i Fastweb vydaly stanovisko, v němž uvádějí, že prokuratura stáhla svůj požadavek na jmenování nuceného správce, který by řídil Fastweb i Telecom Italia Sparkle.

Fastweb oznámil, že místo Parisiho se funkce výkonného ředitele firmy přechodně ujme předseda její správní rady Carsten Schloter. Ten je zároveň šéfem švýcarské společnosti Swisscom, která Fastweb kontroluje.

Fastweb už dal stranou zhruba 70 milionů eur (asi 1,8 miliardy Kč) jako rezervu na krytí nejrůznějších rizik, včetně právních výdajů v souvislosti s vyšetřováním zmíněného podezření, že firma legalizovala výnosy z trestné činnosti. V důsledku toho Fastweb v loňském roce vykázal čistou ztrátu 34 milionů eur (zhruba 862,4 milionu Kč), místo zisku 36 milionů eur, o němž původně hovořil.

Fastweb je druhou největší telekomunikační společností v Itálii. Jejím zakladatelem je miliardář Silvio Scaglia, který byl koncem února zadržen a v souvislosti s vyšetřováním převezen do vazby. Spolu s ním jsou podezřelí i další lidé, podnikatel ale obvinění odmítl. Prokuratura tvrdí, že nekalé praktiky se ve firmě odehrávaly v letech 2003 až 2006.

Scaglia patří k nejbohatším lidem v Itálii. Úřady mají podezření, že zadržení byli součástí organizovaného zločinu a snažili se legalizovat výnosy z trestné činnosti v objemu více než dvě miliardy eur (zhruba 50,7 miliardy Kč).

Podezřelí podle dřívějších informací k údajnému praní špinavých peněz pravděpodobně využívali nákup a prodej fiktivních telekomunikačních služeb v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK